DJ Respect
Δείτε παρακάτω....
To respect ένας DJ δεν το κερδίζει μόνο με τη μουσική του. Το προφίλ που θα κρατήσει και η συμπεριφορά του απέναντι στο κοινό αλλά και στους επιχειρηματίες, είναι κάτι εξίσου σημαντικό. Στο σημερινό άρθρο μας θα αναφερθούμε στο σωστό προφίλ που είναι καλό να χτίσει ο DJ απέναντι στους επιχειρηματίες που συνεργάζεται ή θα συνεργαστεί στο μέλλον. Ο ΛΟΓΟΣ, ο ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ, η ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ, η ΛΟΓΙΚΗ και φυσικά οι ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, είναι χαρακτηριστικά που μπορεί να κάνουν θεό τον DJ στα μάτια των επιχειρηματιών, ανεξάρτητα αν η μουσική του είναι τέλεια ή απλώς καλή.
Εννοείται πως αν μιλάμε για μη σοβαρούς επιχειρηματίες (που δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί) που δεν ζητούν έναν επαγγελματία αλλά τον άπειρο DJ των 30 ευρώ που θα τους φέρνει και κόσμο, δεν έχoυν καμία σημασία οι παρακάτω κανόνες "respectable" συμπεριφοράς, ούτε φυσικά και η μουσική και η τεχνική κατάρτιση του DJ. Επίσης δεν θα αναφερθούμε στα γενικά που πρέπει να έχει στο μυαλό του ο κάθε επαγγελματίας, δηλαδή συνέπεια, ευγένια, τιμιότητα κλπ. αλλά στους 5 σημαντικότερους κανόνες βγαλμένους μέσα από την καθημερινότητα ενός σωστού DJ με όλη τη σημασία της λέξεως.
1. Ξεκαθαρίζει εξ’αρχής το style της μουσικής που παίζει
Ο κάθε DJ ορίζει τη μουσική του ταυτότητα βάσει το είδος της μουσικής που παίζει και τον ήχο που έχει στις παραγωγές του. Στο event ή στη συνεργασία που θα κάνει λογικό είναι λοιπόν να κινηθεί μουσικά σε αυτά τα πλαίσια και ο κόσμος θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για το τι είδος μουσικής θα ακούσει μέσω της απαραίτητης διαφήμισης του club ή του event.
Δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί τα φαινόμενα μέχρι και ο επιχειρηματίας να μην γνωρίζει το είδος μουσικής που παίζει ο DJ που συζητάει συνεργασία μαζί του. Mεγάλο λάθος και κανονικά θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να μην τον πάρει καν ΤΗΛΈΦΩΝΟ. Ο DJ μπορεί να καταλάβει από τις πρώτες κουβέντες αν ισχύει κάτι τέτοιο και με λόγια σταράτα να του ξεκαθαρίσει π.χ. "εγώ παίζω deep house και δεν μπορώ να αλλάξω τη μουσική μου για τα όποια γούστα του κοινού σου", καθώς και να απαιτήσει και τη διαφήμιση που προαναφέραμε ως βασικό όρο για να γίνει το event.
2. Δεν αποκλίνει από το κασέ του
Ο DJ όντας ελεύθερος επαγγελματίας έχει το ηθικό δικαίωμα την κάθε σεζόν να ανεβάσει ή και να χαμηλώσει το κασέ του, κάτι όμως που πρέπει να το τηρήσει για όλες του τις συνεργασίες. Το κασέ γενικά ορίζεται από τη δημοτικότητα αλλά και την ικανότητα του κάθε DJ. Σίγουρα ένας DJ που μπορεί να γεμίσει ένα μαγαζί μόνο με το όνομά του έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει ακόμα και τετραψήφιο νούμερο. Φυσικά αν ο DJ έχει μόνο το όνομα και όχι τη χάρη, ο κόσμος δεν θα διασκεδάσει στα events του και η φούσκα είναι θέμα χρόνου να σκάσει. Από την άλλη ένας άριστος DJ, με skills και εμπειρία, που μπορεί να διασκεδάσει 100% τον κόσμο, δικαιολογεί και αυτός το "πολύ πάνω από το μέσο όρο" ποσό που θα ζητήσει.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει ο DJ να δίνει την ίδια σεζόν διαφορετικές τιμές. Αυξημένες τιμές (δηλαδή να κάνει αρπαχτή) αν το club είναι μεγάλο ή εξευτελιστικές τιμές (δηλαδή να χαλάει την πιάτσα) αν το club είναι μικρό ή ...πολύ επώνυμο. Εννοείται πως σε περίπτωση που δεν τηρηθεί ο κανόνας αυτός είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και ο DJ να αποκτήσει σιγά σιγά άσχημο όνομα.
3. Στηρίζει συνεργασίες που τον στήριξαν
Η μοναδική εξαίρεση που πρέπει να γίνεται στο θέμα του κασέ, είναι στην περίπτωση που μετά από συνεργασία 2-3 πετυχημένων σεζόν σε κάποιο club, o επιχειρηματίας ζητήσει από τον DJ να παίξει με λιγότερα χρήματα επειδή αποδεδειγμένα εκείνη τη χρονιά δεν πηγαίνει καλά. O DJ που έχει φάει ήδη "ψωμί" από αυτόν τα προηγούμενα χρόνια, οφείλει για μία σεζόν να τον στηρίξει, να του δώσει δηλαδή τον απαραίτητο χρόνο να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονται για να ανακάμψει. Αν συμβεί αυτό, κάτα πάσα πιθανότητα ο DJ θα ανταμηφθεί, αλλά και έτσι να μη γίνει, θα φύγει με ψηλά το κεφάλι αφού κράτησε τη σωστή στάση και δεν πήδηξε από το καράβι με την πρώτη φουρτούνα.
4. Δεν προδίδει συνεργασίες για παραπάνω χρήματα και δόξα
Αν ο DJ δεχτεί πρόταση από ανταγωνιστικό μαγαζί, πριν καν ακούσει την προσφορά, θα πρέπει να απαντήσει αρνητικά εξηγώντας και το λόγο. Γιατί αν o DJ είναι απόλυτα ικανοποιημένος (οικονομικά και όχι μόνο) από τη συνεργασία του με κάποιον επιχειρηματία, ο μόνος λόγος να μπει σε συζήτηση με τον ανταγωνιστή του είναι τα παραπάνω χρήματα και τίποτα παραπάνω. Κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι βάζει πιο πάνω γενικά στη ζωή του το χρήμα από τις ηθικές αξίες.
Επίσης όταν ο DJ είναι resident κάπου ή έχει μόνιμο εβδομαδιαίο event, σίγουρα δεν πρέπει να "κρεμάσει" τη δουλειά αυτή που τον συντηρεί ολόκληρη τη σεζόν, για να παίξει αλλού ως guest τις καλύτερες ημερομηνίες της σεζόν (πρωτοχρονιά, δεκαπενταύγουστο κλπ.). Aκόμα και αν μιλάμε για εξτραδάκια που θα του αποφέρουν πολλαπλάσια χρήματα και δόξα, σίγουρα πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα τη μόνιμη συνεργασία. Kάτι άλλωστε που αν ο DJ το εξηγήσει, θα εκτιμηθεί δεώντος ακόμα και από τον άνθρωπο που του πρότεινε το εξτραδάκι, μιας και θα καταλάβει ότι μιλάει με σωστό επαγγελματία και όχι DJ της αρπαχτής.
5. Διεκδικεί στο έπακρο τα συμφωνηθέντα
Ο DJ που θα κάνει όλα τα παραπάνω και προφανώς και μουσικά θα διασκεδάσει τον κόσμο, είναι αυτονόητο ότι μπορεί ακόμα και με τουπέ να απαιτήσει από τους επιχειρηματίες που συνεργάζεται και οι πληρωμές του να γίνονται στην ώρα τους, και να ανταμηφθεί με μελλοντική αύξηση αν τα events του είναι πετυχημένα. Επίσης να επιμένει σχολαστικά να τηρούνται όλοι οι όροι της συμφωνίας που έχει συνάψει, μιας και αυτός από την πλευρά του είναι κύριος με Κ κεφαλαίο ως προς τον επιχειρηματία.
Η συμπεριφορά αυτή δηλώνει 100% αυτοσεβασμό, κάτι που είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της "respectable" συμπεριφοράς, μιας και αν ο DJ δεν σέβεται τον εαυτό του και τη δουλειά του, προφανώς και κανένας άλλος δεν πρόκειται να τον σεβαστεί!
Posted By: Menelaos Koutsakos
ΠΗΓΗ : http://www.godisadj.gr/